Lu sedang menerjah ke dalam blog AkuSiMisteri! Sila berpakaian SOPAN dan menutup aurat! Segala caci maki dan keji kejam hanya gua je yang buleh luahkan. Terimas...

Best view of this blog with Mozilla Firefox: resolution - 1024 x 768 pxls
Home | Mail | Yahoo!Messenger | Guest Book | Profil AkuSiMisteri | Dashboard

Sunday, July 5, 2009

Masjid

Gua pelik...


Betol! Gua tak tipu.. gua memang pelik..


Masjid.. sekarang nih macam-macam design masjid.. ada yang kristal, besi, kubah terbalik dan macam-macam lagi.. tapi pelik.. apa tujuan masjid yang dibina tuh? Gua dapat tau, masjid kristal yang dibangga-banggakan kat Ganu tuh bukan untuk digunakan beribadah.. betol ke? Kalao betol, kenapa dibina masjid tuh.. bukan ke masjid nih tempat beribadah? Tempat mengadu kepada ALLAH.. tempat bersyukur kepada ALLAH? Tempat bertemu ALLAH.. tapi kenapa tak buleh digunakan? - kalao betol la masjid tuh tak digunakan.. mahapkan saya kalao tersilap..


Baca dalam paper arini pon mewar-warkan pasal masjid besi.. taktao la digunakan ke tidak masjid nih pasal gua pon macam malas je nak baca artikel tuh.. apa tujuan bina masjid? Menunjuk-nunjuk ke? Gua tak paham.. Kaabah kat Mekah tuh rilek je empat segi bentuknya.. nih buat masjid siap pakai kristal la, design besi la, kubah itu la, kubah ini la.. tapi tak digunakan.. apa gunanya? Ngabeskan duit je.. baek sedekah pada anak yatim.. takpun, buat guna pegi serang Israel, rampas balek Palestin.. selamatkan Palestinian.. kan lagi bagus.. lagi berkat..


Betol, gua takpaham.. kepada orang gomen kalao terbaca artikel gua nih, harap pertimbangkanlah apa yang gua komenkan nih.. gua bukan apa, tapi pelik.. macam menunjuk-nunjuk je.. baik diguna.. tak gitu..? tak pun, buat ala kadar, janji buleh sujud dan bersih.. selesa.. sama-sama dapat pahala.. duit lebih tuh buat sedekah seluruh dunia pada orang Islam.. kan lagi berkat..

Imam Ahmad meriwayatkan dari Anas r.a bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda. Ertinya : Tidak akan datang kiamat sehingga manusia bermegah-megahan dalam membangun masjid [Musnad Ahmad 3 : 134 dengan catatan pinggir Muntakhab Kanzul Ummal. Al-Albani berkata Shahih . Lihat : Shahih Al-JamiĆ¢’ ush Shagir 6 : 174, hadits nombor 7298]

ayat|tambah: buat bangunan cantek macamana pon, runtuh gak tak sampai setaon.. hehe.. baik kita bina kandang lembu.. tak gitu incik?

4 ketidak-puasan-hati:

mRs.jUkoGYu said...

yg palen sedey..da bine santek2..tp gune time solat jumaat ngan ari raye jer..laen2 waktu..hmmmm...

saje nk citer..kat sini (oman)..
sgt konpius ajaran nyer kalo kite orang malaysia xtengok betul2...nak kate dorang salah pon xleh gak..nak kate kite salah pon xleh gak..terposong lak kang...tp ade yg xsame cam kite nyer islam..hmmm...contoh...azan ade penambahan dlm bacaan nyer..care sembahyang pon xsame...selawat kat atas nabi pon ade penambah nabi lain..hmmmmm...tu la pasal gua gune al-quran malaysia jer...;)

AkuSiMisteri said...

kita Malaysia ikut mazhab Imam Syafiee dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah lah kaklong.. diorang ikut mazhab lain kot..

mRs.jUkoGYu said...

nie bukan citer pasal mazhab..;)

sbb ade antare omani yg sembahyang care kite n azan care kite...maksudnyer lam satu oman nie ade 2 or 3 ajaran....hmmmm..masjid pon laen2....(sori kalo salah..:)

AkuSiMisteri said...

betol la tuh.. mcam kat Iraq dalam satu negara ada macam-macam mazhab atau puak yang diorang ikot.. contoh ada yang ikot mazhab imam Hambali.. ada yang berpuak Syiar.. macam-macam.. Nabi SAW pon ada bersabda; di akhir zaman manusia terbahagi kepada 70 puak/kumpulan.. wallahualam..