Lu sedang menerjah ke dalam blog AkuSiMisteri! Sila berpakaian SOPAN dan menutup aurat! Segala caci maki dan keji kejam hanya gua je yang buleh luahkan. Terimas...

Best view of this blog with Mozilla Firefox: resolution - 1024 x 768 pxls
Home | Mail | Yahoo!Messenger | Guest Book | Profil AkuSiMisteri | Dashboard

Sunday, July 19, 2009

27 Rejab - Isra' Mikraj


Petikan teks khutbah Jumaat dari JAKIM: - terjemahan Jawi kepada Rumi

Rahsia Kebersihan Jiwa dalam Isra' Mikraj

Sidang Jumaat yang dirahmati ALLAH SWT,
Saya berpesan kepada diri saya dan tuan tuan para jemaah sekalian, marilah sama sama kita bertaqwa kepada ALLAH SWT dengan sebenar benar taqwa iaitu melaksanakan segala perintahnya dan menjauhi segala larangannya. Mudah mudahan kita berbahagia di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk, 'Rahsia Kebersihan Jiwa dalam Isra' Mikraj'.

Muslimin yang dirahmati ALLAH SWT,
Menurut sebahagian ulamak, peristiwa Isra' Mikraj ini berlaku pada 27 Rejab setahun sebelum Rasulullah SAW berhijrah ke Madinah. Peristiwa ini adalah perjalanan suci Rasulullah SAW bagi memenuhi jemputan ALLAH SWT. Firman ALLAH SWT dalam surah Al-Isra', ayat 1: (maksudnya)

"Maha Suci ALLAH yang telah menjalankan hamba-Nya pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang Kami berkati sekelilingnya, untuk diperlihatkan kepadanya tanda kekuasaan Kami. Sesungguhnya ALLAH Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui"

Bagaimanapun sebelum berlaku Isra' Mikraj, Rasulullah SAW menjalani pembedahan dada yang dilakukan oleh Malaikat Jibril untuk membersih hati daripada ketulan hitam bernama 'Alaqah' iaitu tempat syaitan membisikan was-wasnya dan dimasukkan himah, ilmu dan iman. Selepas itu ALLAH SWT mengatur program kerohanian untuk Rasulullah SAW iaitu program Isra' Mikraj mengadap ALLAH SWT dalam tempoh satu malam sahaja.
Perjalanan suci Rasulullah SAW ini melibatkan beberapa amalan luar biasa iaitu perjalanan dari Masjidil Haram, Mekah ke Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis Palestin, Rasulullah SAW menjadi imam solat kepada rasul rasul sedangkan mereka itu telah lama meninggal dunia, dan mengadap ALLAH SWT di Sidratul Muntaha untuk menerima perintah solat lima waktu secara berhadapan terus dengan ALLAH SWT.
Perjalanan yang melibatkan dua masjid tertua di dunia dan paling suci dalam Islam menjadi petanda betapa hubungan akrab Masjidil Haram dengan Masjidil Aqsa berkaitan peristiwa kiblat dan pusat gerakan rasul rasul terdahulu menegakkan syiar Islam. Kemudian Rasulullah SAW menjadi imam kepada beberapa nabi dalam suasana alam kerohanian itu dan bersalaman satu sama lain menunjukkan bahawa para nabi semuanya akur terhadap kedudukan baginda sebagai rasul terakhir yang menyempurnakan syariat agama ALLAH SWT.
Pertemuan Rasulullah SAW dengan ALLAH SWT di Sidaratul Muntaha dalam suasana alam kerohanian itu tanpa ditemani Malaikat Jibril, adalah pertemuan kemuncak sebagai penghargaan dan perhormatan ALLAH SWT kepada Nabi Muhammad SAW yang menyempurnakan Islam sebagai agama global untuk manusia.

Muslimin yang dirahmati ALLAH SWT,
Salah satu pengajaran penting dalam peristiwa Isra' Mikraj ialah persediaan teliti Rasulullah SAW dalam penyucian hati atau kalbu. Proses penyucian kalbu ini akan mengukuhkan kepercayaan kita bahawa dalam pertemuan dengan ALLAH SWT, seseorang dituntut membersihkan jiwa dan raganya daripada pelbagai sifat keji. Justeru dengan jiwa yang bersih, penuh keimanan dan ketaqwaan, maka akan beroleh kemudahan untuk berkomunikasi secara khusyuk dengan ALLAH SWT dan membawa hasil yang menguntungkan.
Kebersihan dan penyucuan hati amat penting dalam membentuk keperibadian manusia. Pakaian yang bersih apabila kita pakai akan menjadi kotor. Semakin lama kita pakai, maka semakin kotor pakaian kita. Cuba bayangkan bagaimana rupa dan baunya jika pakaian itu tidak dibasuh. Demikian juga dengan tubuh badan kita. Semakin hari semakin kotor, berbau busuk dan terdedah kepada pelbagai penyakit jika kita tidak mandi dan membersihkannya dengan sempurna.
Begitu jugalah hati atau kalbu kita atau kalbu manusia. Setiap manusia tanpa mengira kedudukan pangkat dan keturunan ketika dilahirkan adalah dalam keadaan bersih, tetapi kedua ibu bapalah yang akan menentukan nasib agama anaknya".
Bagaimanapun, manusia ini mempunyai sifat kelemahannya. Manusia menginginkan pangkat, kedudukan, kemuliaan, penghormatan, kekayaan dan kesenangan. Dalam keadaan sedar memenuhi keperluan hidup itu, maka manusia kadangkala yang berat lagi bertabiat pula melakukan dosa kecil atau besar. Dosa ini akan menjadi titik hitam dalam kalbunya. Semakin banyak kesalahan maka semakin tebal titik hitam dalam kalbu manusia. Kelemahan dan kegagalan manusia menyelenggara dan meningkatkan prestasi penyucian kalbu telah menjerumuskan individu atau keluarga dalam perbuatan yang bercanggah dengan hukum ALLAH SWT dan hak asasi manusia.
Persoalan besar timbul ialah bagaimana cara kita membaiki, menyelenggara dan meningkatkan prestasi kalbu kita supaya kalbu kita terus selari dengan akidah, akhlak dan syariah Islam?. Mimbar ingin mengingatkan bahawa ketahuilah kalbu kita adalah pusat kesedaran, pusat penggerak setiap gerak geri kaki tangan, mulut, mata, fikiran dan pancaindera kita. Alangkah indahnya pergaulan antara manusia dalam masyarakat apabila rata rata manusia yang hidup dalam masyarakat mempunyai hati yang putih bersih kerana dapat menjamin masyarakat hidup dengan aman dan damai.
Selari dengan sunnah Rasulullah SAW, maka dengan rasa tanggungjawab mimbar menyeru wahai jemaah sekalian, walaupun dalam keadaan sibuk sekalipun dengan urusan dunia, sediakanlah dalam masa masa tertentu untuk menginsafi, bertaubat dan meminta ampun kepada ALLAH SWT. Sediakan waktu waktu tertentu untuk mengingati ALLAH SWT memuji dan membesarkan ALLAH SWT, mensucikan ALLAH SWT agak kalbu dan jiwa saudara dan jemaah sekalian menjadi kembali bersih.
Mengakhiri khutbah, mimbar menyeru marilah kita melipat gandakan penyucian diri dan beribadahlah menyembah ALLAH SWT dnegan penuh berkualiti dalam menunaikan solat, berzakat, menunaikan puasa, haji, melaksanakan ibadah sunat yang lain serta sentiasa bertaubat kepada ALLAH SWT. Firman ALLAH SWT: (maksudnya)

"BAcalah serta ikutlah (Wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari al-Quran, dan dirikanlah solat (dengan tekun); sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar; dan sesungguhnya mengingati ALLAH SWT adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya); dan (ingatlah) ALLAH SWT mengetahui akan apa yang kamu kerjakan." (surah al-Ankabut:45)


sumber: e-khutbah

ayat|tambah: banyak perubahan tulisan jawi hari ini dengan masa gua sekolah agama dulu.. perit gak gua nak translate.. huh..

0 ketidak-puasan-hati: