Lu sedang menerjah ke dalam blog AkuSiMisteri! Sila berpakaian SOPAN dan menutup aurat! Segala caci maki dan keji kejam hanya gua je yang buleh luahkan. Terimas...

Best view of this blog with Mozilla Firefox: resolution - 1024 x 768 pxls
Home | Mail | Yahoo!Messenger | Guest Book | Profil AkuSiMisteri | Dashboard

Wednesday, September 16, 2009

Malam Seribu Bulan - alQadar

Tak panas. Malam tadi tak macam malam-malam yang lain. Kurang bahangnya, atau boleh aku huraikan sebagai tak bahang pun malam tadi.

Malam tadi juga rasanya adalah malam yang ganjil dalam 10 malam terakhir Ramadhan. Tergerak juga naluri aku mengatakan malam tadi adalah malam yang istimewa - alQadar.

Ada juga antara tanda-tanda alQadar terdapat di antara suasana malam tadi. Semalam, aku ronda-ronda Facebook, ada status daripada bekas bos aku tentang tanda-tanda alQadar:

Tanda-tanda malam LailatuQadar adalah petang hujan, malam tak panas & sejuk udara luar rumah, tiada bunyi bising drpd binatang dn langit tiada bintang yang menandakan malaikat turun melihat umat Nabi Muhammad SAW beribadat. Dan esok paginya cah...aya matahari kurang cerahnya


Kalau tak silap aku, tanda-tanda yang diwar-warkan sama seperti yang berlaku semalam. Aku cukup positif malam tadi adalah malam alQadar.

RUGI! memang rugi kalao kita tak dapat menghidupkan malam alQadar kerana malam alQadar adalah lebih baik daripada SERIBU bulan. Bayangkan! Rugi betul. Memang rugi. Entah sempat atau tidak kita nak jumpa Ramadhan pada tahun hadapan.

Aku cukup yakin, malam tadi adalah malam alQadar berikutan tanda-tanda berlakunya malam tersebut sama seperti apa yang berlaku malam tadi dan pagi ini. Cahaya pada pagi ini kelihatan agak suram, tak macam pagi-pagi lain. Semoga ibadah aku malam tadi tergolong dalam ibadah alQadar. Amin..

Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih:

1.Sesungguhnya kami telah turunkannya (al Qur’an) pada malam al qadr.

2.Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu?

3.Malam al qadr itu lebih baik daripada seribu bulan

4.Turun malaikat2 dan malaikat Jibril padanya(malam al qadr) dengan izin Tuhan mereka membawa segala urusan.

5.Selamat sejahteralah ia(malam al qadr) sehinggalah terbit fajar (Subuh).

Dari ‘Ubay Radhiyallahu ‘anhu, ia berkata : Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.

“Artinya : Pagi hari malam Lailatul Qadar, matahari terbit tidak menyilaukan, seperti bejana hingga meninggi” [Hadits Riwayat Muslim 762]

Dari Abu Hurairah, ia berkata : Kami menyebutkan malam Lailatul Qadar di sisi Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam beliau bersabda.

“Artinya : Siapa di antara kalian yang ingat ketika terbit bulan seperti syiqi jafnah” [4]

Dan dari Ibnu Abbas Radhiyallahu ‘anhuma, ia berkata : Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.

“Artinya : (Malam) Lailatul Qadar adalah malam yang indah, cerah, tidak panas dan tidak juga dingin, (dan) keesokan harinya cahaya sinar mataharinya melemah kemerah-merahan” [Tahayalisi 349, Ibnu Khuzaimah 3/231,
Bazzar 1/486, sanadnya Hasan]

sumber: http://ibnuabbas.wordpress.com

0 ketidak-puasan-hati: